κατάρρευση μερικών πρώτων στερεοτύπων

Στην προετοιμασία μου για το ταξίδι στη Ρουάντα τον προσεχή Ιούλιο, έχω αρχίσει το διάβασμα – κυρίως στοιχεία γύρω από την ιστορία, τον πολιτισμό, τα γεωγραφικά/γεωλογικά χαρακτηριστικά της χώρας. Παράλληλα μιλάω με αρκετό κόσμο για την επικείμενη εμπειρία.
Έχει πολύ ενδιαφέρον μια λίστα από εικασίες και στερεότυπα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, που ακόμα και λίγη μελέτη (πόσο μάλλον η ίδια η επίσκεψη!!) καταρρίπτει. Να μερικές πρώτες:

1. «Θα είναι ξεραΐλα»
Η χώρα είναι καταπράσινη, με βουνά, λόφους, ηφαίστεια, λίμνες και ποτάμια. Ονομάζεται και ως «η χώρα με τους χίλιους λόφους», λόγω ακριβώς του τοπίου της.
2. «θα είναι πάρα πολύ ζεστά και με πολλή υγρασία»
Ο Ιούλιος είναι ο πιο δροσερός μήνας του χρόνου, με θερμοκρασίες 16-22 βαθμών Κελσίου. Επιπλέον το χαμηλότερο επίπεδο της χώρας είναι σε υψόμετρο 900 μέτρων, γεγονός που την κάνει αρκετά δροσερή για κάποια που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Ισημερινό.
3. «Θα γίνεται χαμός με εμφυλίους, θα βρίσκεται σίγουρα σε εμπόλεμη κατάσταση»
Στην πραγματικότητα, την τελευταία εικοσαετία, μετά την μεγαλύτερη γενοκτονία στη σύγχρονη ιστορία, αποτέλεσμα εμφυλίου πολέμου, οι επιζήσαντες (κυρίως γυναίκες, το 80% των οποίων έχουν υποστεί βιασμό), έχουν συνειδητοποιήσει πως η ισχύς εν τη ενώσει, και έχουν κάνει τεράστια βήματα ανάκαμψης, ανασυγκρότησης και βελτίωσης των όρων διαβίωσής τους, σε ένα κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει την ειρηνική συμβίωση και διαβίωση.
4. «Τι πολιτισμό να έχουν εκεί κάτω… θα είναι ο καθένας για την πάρτη του μετά από τέτοια γεγονότα»
Στην πραγματικότητα η χώρα προσπαθεί να αφήσει πίσω της το κομμάτι του εμφυλίου και της γενοκτονίας, οι περιφέρειες έχουν χωριστεί εντελώς διαφορετικά από το σχεδιασμό που είχε επιβληθεί την εποχή της αποικιοκρατίας, προκειμένου να μη συνδέεται καθόλου με τη νοοτροπία αυτή.
Τα ποσοστά της διαφθοράς είναι από τα χαμηλότερα στην Αφρική, οι γυναίκες εκπροσωπούνται στη βουλή σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με την ποσόστωσή τους πληθυσμιακά και όλοι άνω των 18 έχουν δικαίωμα ψήφου.
Όσο για πολιτισμό, κάθε τελευταίο Σάββατο του μήνα είναι ημέρα κοινωνικής εργασίας. Οι κρατικές υπηρεσίες είναι κλειστές από το πρωί στις 7 μέχρι τις 12 το μεσημέρι και κάθε πολίτης αναλαμβάνει να καθαρίσει μια περιοχή γύρω από το σπίτι του. Επιπλέον υπάρχει περιβαλλοντική ευαισθησία, η οποία για παράδειγμα απαγορεύει τη χρήση πλαστικής, μη ανακυκλώσιμης σακούλας!
Για να μην αναφέρω πως παραπάνω από το 90% του πληθυσμού είναι αγροτικές οικογένειες, οι οποίες βασίζονται στην αειφόρο γεωργία.
Μήπως να επαναπροσδιορίσουμε το τι θεωρούμε «πολιτισμένο» και τι όχι;

Κρατώ μια επιφύλαξη για τα παραπάνω, καθώς ακόμα η μελέτη/έρευνά μου είναι αποσπασματική.
Περισσότερα όταν διαβάσω πιο πολλά
ν.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s