Συνεταιρισμοί

Συνεταιρισμοί

Πολλές γυναίκες ενθαρρύνονται να συνασπιστούν και να δημιουργήσουν συνεταιρισμούς (cooperatives), ώστε να καλλιεργούν ή να δημιουργούν προϊόντα ομαδικά και να μπορούν να τα προωθούν στις αγορές.
Συναντήσαμε 2 τέτοιους συνεταιρισμούς. Στον πρώτο οι γυναίκες εκτρέφουν ζώα, γουρούνια και κατσίκες. Ξεκίνησαν τον συνεταιρισμό για να μπορέσουν να αγοράσουν στρώματα για τα κρεβάτια τους, κάτι που έχουν καταφέρει ήδη, αλλά συνεχίζουν για να καλύπτουν κι άλλα έξοδα που με άλλο τρόπο δε θα μπορούσαν, όπως τα δίδακτρα ενός ιδιωτικού σχολείου ή τα υλικά που χρειάζεται ένας οποιοσδήποτε μαθητής (ποδιά, τετράδια. Μολύβια κτλ). Μπορεί να έχουν και δική τους γη ή ζώα, αλλά με βάρδιες αναλαμβάνουν και τη φροντίδα του κοινού τους πλούτου. Μας εξήγησαν ότι με αυτόν τον τρόπο έχουν σταματήσει να ζητιανεύουν από τους συζύγους τους χρήματα.
Στην ομάδα για να μπει μια νέα γυναίκα-μέλος πρέπει να συνεισφέρει 20.000 φράγκα.

Ο δεύτερος συνεταιρισμός, λίγο παλιότερος. Πλέκουν χορταρένια καλάθια, πιατέλες και άλλα αντικείμενα με την παραδοσιακή τεχνική της Ρουάντας. Ένα καλάθι ή μις μεγάλη πιατέλα μπορεί να τους πάρει 3 μέρες για να ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι έχουν ένα σωρό δουλειές στο μεταξύ, στο σπίτι ή στη γη τους. Θεωρούν ότι 5.000 φράγκα (περίπου 5.5€) είναι μια δίκαιη τιμή για συτό που πωλούν. Επιπλέον επεξεργάζονται και πολλαπλασσιάζουν σπόρους μπανανιάς. τα προϊόντα τους τα πωλούν στις αγορές και τα πλεχτά τους είναι τόσο καλοφτιαγμένα που έχουν πάρει άδεια να τα εκθέσουν στην εθνική έκθεση.
Από την πώληση κάποιου καλαθιού, το 10% μένει στο συνεταιρισμό και το υπόλοιπο 90% πάει στη γυναίκα που το έφτιαξε. Από τα κέρδη του συνεταιρισμού, το μεγαλύτερο μέρος μοιράζεται ισόποσα στις γυναίκες στο τέλος του χρόνου, ενώ μένει πάντα ένα ποσό στον κοινό λογαριασμό για να μπορεί να καλύπτει τα έξοδά του.
Για να μπει κάποιο νέο μέλος στην ομάδα θα πρέπει να συνεισφέρει 120.000 φράγκα. Το ποσό αυτό είναι πολύ μεγάλο αλλά μπορεί να το δίνει σε δόσεις καθώς προκύπτουν έσοδα.

Και οι δυο περιπτώσεις αποτελούν συνεργασίες αποκλειστικά γυναικών. Τα οφέλη;
Πέρα από τα προφανή οικονομικά:
-οι γυναίκες αυτές γίνονται πιο ανεξάρτητες, αντιμετωπίζοντας με μεγαλύτερη ευκολία δυσκολίες καθημερινές που προκύπτουν από οικονομικούς παράγοντες
-Αισθάνονται πιο δυνατές και σεβαστές, αφού τα προϊόντα τους χαίρουν εκτίμησης
-Αισθάνονται ότι μπορούν να κάνουν περισσότερα από πριν, για τα παιδιά τους και τον εσυτό τους
-Έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν έμπρακτα τη συμμετοχή των παιδιών τους στο σχολείο, επενδύοντας στην εκπαίδευση μιας ολόκληρης γενιάς
-Συζητούν για τα προβλήματά τους μεταξύ τους, τα οποία πολλές φορές είναι κοινά
-Δημιουργούν φιλίες, δεσμούς δυνατούς και αντιμετωπίζουν το προσωπικό πρόβλημα της καθεμιάς σαν πρόβλημα όλης της ομάδας
-Αλλάζουν οι ισορροπίες μέσα στην οικογένεια, αφού αισθάνονται ότι μπορούν να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται ή να κάνουν τη γνώμη τους να μετράει.

Ενδυνάμωση, υποστήριξη, αλληλεγγύη, αυτοπεποιθηση, ανεξαρτησία. Τέλος!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s